نگهداری و مصرف سیمان های فله

  • نگهداری سیمان به صورت سیلو مزايا و منافعی را را برای پيمانكار در بر خواهد داشت. برخی از این مزايای عبارتند از:
    • در کارگاه‌های ساختمانی نسبتا بزرگ، استفاده از سیمان فله به صرفه‌تر می‌باشد. این امر به دلیل کاهش هزینه تخلیه بار و حمل و نقل سیمان می‌باشد.
    • استفاده از سیمان فله باعث کاهش ضایعات سیمان در مقایسه با سیمان‌های کیسه می‌شود. باید توجه کرد که در سیمان‌های کیسه امکان پاره شدن یا خیس شدنِ پاکت‌های سیمان وجود دارد که باعث افزایش ضایعات می‌شود.
    • استفاده از سیمان فله و نگهداری آن داخل سیلو باعث جلو گیری از فاسد شدن و کلوخه شدن سیمان می‌شود.

     

(بیشتر…)

نگهداری بتن

مراقبت از بتن تازه

پس از مخلوط شدن آب و سیمان، واکنشهای هیدراتاسیون در آن آغاز می شود که در نهایت منجر به سخت شدن یا گرفتن آن می شود. واکنش هیدراتاسیون و سرعت انجام آن بستگی به عوامل متعددی زیر دارد:

  1. با کاهش دمای محیط سرعت واکنشها کمتر می شود.
  2. وجود یا عدم وجود یونهای خورنده نظیر سولفات ها و … در محیطی (یا آبی) که سیمان استفاده می شود.
  3. میزان رطوبت بتن در طی فرآیند خشک شدن (که علاوه بر دمای محیط به جذب آب بتن توسط مصالح نیز بستگی دارد- بیشتر خیس ماندن بتن در فرآیند گرفتن، باعث استحکام بیشتر آن می شود.)

برای مراقبت از بتن تازه موارد زیر را باید در نظر داشت:

  1. سطح بتن در 24 ساعت اول باید کاملا خیس باشد (نباید هیچ قسمتی از آن خشک شود)، بعد از 24 ساعت باید بمدت 7 روز هر 3 ساعت یکبار بتن را آب داد (مخصوصا در هوای گرم تابستان).
  2. در بهترین حالت آب شرب و سرد برای آبیاری بتن مناسبتر است.
  3. برای حفظ رطوبت ستون ها می توان از گونی یا نایلون استفاده کرد.
  4. در صورتیکه آب بتن تازه یخ بزند، بتن استحکام قابل قبولی را کسب نخواهد کرد، لذا در هوای سرد باید بتن تازه را با پشم شیشه، نایلون و یا گونی پوشاند و آن را از جریان باد سرد حفظ کرد.

نگهداری از بتن

پس از بتن ریزی مطلب مورد اهمیت نگهداری از بتن تا زمان خود گیری آن می باشد که سازنده بتن باید در طول 7 تا 10 روز اول از بتن انجام دهد و نگهداری از بتن به چند روش انجام  می شود که شامل

1- روش اول در نگهداری از بتن حضور اب در کنار بتن که با ایجاد یک برکه اب روی بتن سطح ان را خیس نگه میدارند

2- روش دوم نگهداری ازبتن آب پاشی که دراین روش برای مکانهایی که دما بالا باشد وبه علت کمبود آب امکان ایجاد برکه نباشد به وسیله آب پاشهای چمن روی بتن را آب پاشی می کنند.

3– روش سوم نگهداری از بتن استفاده از پوشش مرطوب در این روش پوششهایی نظیر گونی و کرباس یا موکت به صورت خیس روی بتن پهن می شوند که برای نگهداری از بتن روش مناسبی است.

4- روش چهارم نگهداری از بتن پوششهای نایلونی این روش برای جلوگیری از تبخیر اب است تنها اشکال این پوششها این است که اسیب پذیر است و قابل ترمیم نمی باشند.

روش های نگهداری از بتن

1- نگهداری از بتن شناژ افقی روی سنگ چینی: بهترین زمان برای شروع نگهداری از بتن بین 1 تا 10 ساعت اول پس از بتن ریزی است که باید در این مرحله از نگهداری از بتن، بتن را به خوبی خیس نگهداشت تا فعل و انفعالات شیمیایی ان کامل شود و بعد از 24 ساعت قالبها را باز نموده و مجدادا کلیه سطوح قابل رویت را به خوبی ابیاری کرد واین عمل در نگهداری از بتن باید حداقل یک هفته ادامه یابد و از هر گونه بار گذاری تا اتمام این زمان خودداری کرد.

2- نگهداری از بتن شناژهای عمودی: این شناژ برای نگهداری از بتن که در بین دیوارها اجرا میشود پس از اجرای کامل دیوارها محل شناژ عمودی قالب بندی شده( حداکثر ارتفاع بتن ریزی نباید از 5/1 متر تجاوز کند)سپس بتن ریزی انجام میشود پس از 24 ساعت میتوان مرحله ابیاری بتن را برای نگهداری از بتن شروع نمود و این عمل تا 48 ساعت ادامه میابد وپس از ان میتوان قالبها را باز نمود و پس از باز کردن قالبها ابیاری به شکل کامل به وسیله کارگر ماهر و استفاده از شلنگ اب از بالا به پایین انجام میشود .

3- نگهداری از بتن سقف تیرچه بلوک: ابیاری بتن سقف را میتوان از 10 الی 15 ساعت پس از بتن ریزی برای نگهداری از بتن شروع کرد بعلت اهمیت زیاد سقف روش پیشنهادی برای ابیاری سقف روش ایجاد حوضچه اب به روی سقف میباشد و باید ابیاری را با دقت و کیفیت بالا تا 72 ساعت برای نگهداری از بتن ادامه داد .

بتن تخلیه شده بلافاصله بعد از محکم شدن می بایست به مدت 28 روز غرقاب شود تا به مقاومت مطلوب برسد. (بیشتر…)

نسبت های اختلاط بتن

بر اساس ضوابط و مقررات موجود جهت ساخت بتن باید مصالح را وزن نمود (طرح اختلاط وزنی.)

لیکن با توجه به بررسی‌های میدانی صورت گرفته همچنان شاهدیم که در کارگاه‌های ساختمانی (خصوصاً کارگاه‌های کوچک شهری (شاید بتوان گفت زیر 1500 مترمربع زیربنا)) کماکان بدون توجه به این موضوع اقدام به ساخت بی قاعده و غیراصولی بتن نموده که منجر به کاهش شدید کیفیت و مقاومت آن می‌گردد.

به‌هرحال حداقل انتظار این است که در این کارگاه‌ها طرح اختلاط به روش حجمی مبنای ساخت بتن باشد که این‌چنین نیست.

چنانچه به دلایلی امکان طرح اختلاط وزنی فراهم نباشد و میزان بتن مصرفی روزانه کم باشد (کمتر از 30 مترمکعب در روز) به‌عنوان راهنمایی می‌توان از مقادیر نسبت‌های حجمی زیر جهت ساخت بتن رده مورد نظر استفاده نمود:

نسبت هاي تقريبي اختلاط يك متر مكعب بتن

رده بتن سيمان تقريبي

 (كيلوگرم)

ماسه تقريبي

(ليتر)

شن تقريبي

 (ليتر)

C25 350 530 830
C20 300 530 880
C16 250 530 930
C12 200 530 970
C10 150 530 1050

 

با استفاده از اندازه های فوق و تهیه پیمانه و سطل و ابزار مناسب با حجم مشخص می توان تا حدود زیادی کیفیت ساخت بتن در کارگاه ها را ارتقاء بخشید.

تعیین نسبت های اختلاط بتن باید به گونه ای باشد که شرایط زیر را برآورده سازد :

کارایی و روانی بتن به اندازه کافی باشد تا بتن بتواند به سهولت در قالب ها ریخته شود و به خوبی میلگردها را در بر گیرد بدون اینکه جدایی دانه ها یا آب انداختن زیاد روی دهد.

مقاومت متوسط هدف و مقاومت مشخصه بتن تامین شود.

نسبت های اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن براساس تجارب کارگاهی و استفاده از مخلوط های آزمایشگاهی در آزمایشگاه مبتنی بر روشهای متداول با مصالح مصرفی کارگاه تعیین می شوند.

(بیشتر…)

عمل آوردن بتن

  عمل آوردن بتن

عمل آوردن فرايندي است كه طي آن از افت رطوبت بتن جلوگيري شده و دماي بتن در وضعيت رضايت بخشي حفظ مي‌شود. عمل آوردن بتن تأثيري بسزا روي ويژگيهاي بتن سخت شده، از جمله كاهش نفوذپذيري و مقاومت در برابر يخ زدن و آب شدن دارد. عمل آوردن بايد بلافاصله پس از تراكم بتن آغاز شود تا بتن را از گزند عوامل زيان بار محافظت نمايد. (بیشتر…)

توزین

  براي ساخت بتن در كارگاه‌ها بايد از روش وزني استفاده شود. به عبارت ديگر براي پيمانه كردن اجزاي مخلوط  بايد توسط ترازوي مناسب و يا توسط مخلوط كن‌هاي مجهز به دستگاه توزين، مقادير اجزاي بتن وزن شوند.

اما تحت شرايط خاص، مي‌توان از روش حجمي  براي اندازه‌گيري اجزاي بتن نيز استفاده نمود. منظور از شرايط خاص، عدم دسترسي به تجهيزات مورد نياز براي توزين مصالح، حجم كم بتن مورد نياز و اهميت كم سازه است. استفاده از روش حجمي وقتي مجاز است كه نكات زير رعايت گردد:

  • براي بتن‌هايي كه مقاومت مشخصه آنها مساوي و يا كمتر از  (MPa  25 C25  ) است.
  • كنترل كيفيت بتن تازه، بر اساس اندازه‌گيري اسلامپ انجام شود.
  • كنترل كيفيت بتن سخت شده بر اساس اندازه‌گيري مقاومت فشاري نمونه‌هاي استاندارد اعمال مي‌گردد.

 

کلیه مصالح ورودی و خروجی به کارخانه (شن و ماسه ,سیمان، بتن) بوسیله باسکول دیجیتال 60 تنی استاندارد توزین می شوند.وزن مخصوص بتن در هر متر مکعب 2300 کیلو گرم می باشد .

(بیشتر…)

تواتر نمونه برداری از سیمان های پرتلند

سیمان پرتلند

با توجه به واکنش های سخت شوندگی، سیمان به دو نوع هیدرولیک و غیر هیدرولیک تقسیم بندی می‌شود. همانطوری که مشخص است سیمان های هیدرولیک در اثر واکنش با آب (هیدراتاسیون) سخت می‌شوند. استفاده از سیمان به عنوان ماده چسباننده سابقه چند هزار ساله دارد. (بیشتر…)

بتن ریزی

بتن یک مصالح ساختمانی است که به دلیل دوام و مقاومت بالایی که دارد بسیار پر کاربرد است. بتن ریزی به فرآیند ریختن در محل مورد نظر اطلاق می شود. به عبارت دیگر به اجرای بتن در محل پروژه ، بتن ریزی گفته می شود. فرآیند بتن ریزی در شرایط مختلف و در اقلیم های مختلف بسته به شرایط هوایی متفاوت است. به طور کلی بتن ریزی دارای مراحلی است که در ادامه این مراحل را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.

مراحل بتن ریزی

برای شروع فرآیند باید اقداماتی را انجام دهید. در واقع برای انجام این فرآیند باید به بررسی تطابق مشخصات محل پروژه با نقشه ، مشخصات فنی و همچنین استانداردهای موجود بپردازید. برای این منظور باید مراحل زیر را طی نمایید.

  • ابتدا باید شیوه بسته شدن آرماتورها را بررسی و کنترل نمایید.
  • قطر آرماتورها و تعداد و فاصله آنها را بررسی کنید.
  • مرحله بعدی که باید مورد بررسی قرار گیرد ، لقمه گذاری در زیر و همچنین در کنار آرماتورها می باشد.
  • سطح باید از نظر تمیزی مورد بررسی قرار بگیرد علاوه بر این تمیزی میلگردها و قالب بتن نیز باید کنترل شود.
  • فاصله های بین محور تا محور ها نیز باید کنترل شود.
  • ابعاد فوندانسیون و همچنین شناژ از دیگر فاکتورهایی است که باید مورد بررسی و کنترل قرار گیرد.
  • انکر بولتها باید قائم باشند. این ویژگی نیز باید قبل از انجام مورد توجه قرار گیرد.
  • فاصله انکر بولتها نیز باید بررسی شود.
  • و در نهایت ، تراز روینیز باید کنترل شود.

مصالح و تجهیزات مورد نیاز برای انجام بتن ریزی

به منظور انجام فرآیند بتن ریزی ابتدا باید به نوع توجه نمایید. زیرا برای انواع مختلف بتن ، نظیر بتن ماده و بتن ساخته شده در محل و غیره ، مصالح و تجهیزات برای بتن ریزی متفاوت است. برای مثال برای بتن ریزی انواع بتن که در محل پروژه ساخته می شود ، شما نیاز به مصالح با کیفیت در محل دارید. اصلی ترین تجهیزات و مصالح مورد نیاز برای انجام عملیات به شرح زیر است:

  • در صورت تمایل به ساخت بتن در محل باید مصالح مورد نیاز به اندازه کافی در محل موجود باشد.
  • وجود دستگاه بتونیر در محل و بررسی سلامت و کارکرد صحیح آن قبل از انجام عملیات  تعداد مورد نیاز این دستگاه به نوع پروژه و همچنین توان مالی مجری دارد. برای اجرای به صورت یکپارچه ، حداقل به دو دستگاه بتونیر نیاز است.
  • ویبراتور نیز از دیگر دستگاه های الزامی برای انجام عملیات بتن ریزی است. در حالت کلی حداقل دو دستگاه باید در محل پروژه وجود داشته باشد. که یکی از دستگاه ها به عنوان جایگزینی برای دستگاه اصلی است. عملکرد صحیح این دستگاه ها قبل از باید مورد بررسی قرار گیرند.

برای بتن ریزی با پمپ ، باید طرح اختلاط بتن چنان انتخاب شود  که نسبت آب به سیمان کمترین مقدار ممکن را داشته و مقدار آن از6/0 تجاوز ننماید . مقدار سیمان باید نسبتا زیاد باشد (در محدوده 350تا400 کیلو گرم در متر مکعب) تا چسبندگی کافی بتن تامین شود و خطر شکسته شدن سیمان از بین برود.

به منظور افزایش کارایی بتن می توان از سنگدانه های گرد گوشه استفاده نمود. استفاده از دانه های پیوسته با حداکثر اندازه 38 میلیمتر و همچنین مقدار کافی ریز دانه ضروری است .

چنانچه سنگدانه های حاوی مقدار کافی ریز دانه نباشد می توان با افزودن مواد ریز،چسبندگی کافی را در بتن ایجاد نمود . بتنی که پمپ می شود باید تا حدی روانتر باشد تا از مسدود شدن لوله ها جلوگیری شود.

به منظور آنکه نسبت آب به سیمان از حد مجاز بالاتر نرود ،باید برای تامین روانی از مواد افزودنی مناسب، نظیر فوق روان کننده  ها یا مواد افزودنی آب نگهدار استفاده شود .

(بیشتر…)

بتن خود تراکم(SCC)

امروزه درپی گسترش صنعت ساخت وسازدرکشور و به دنبال زیانهاي جانی ومالی گسترده که در اثر حوادث طبیعی همچون زلزله هر از گاهی از گوشه و کنار این سرزمین به گوش می رسد،افزایش دقت وایمنی درتولید و سپس اجرای سازه هاي مهندسی امري ضروري می باشد. از جمله راهکارهاي مناسب می توان به دستیابی به ترکیبات جدیدي از مصالح ساختمانی جهت تسهیل پروژه ها يپیچیده به منظور افزایش  ضریب اطمینان وایمنی ساخت آنها ازطریق مکانیزه کردن اموروکاهش دخالت نیروي انسانی اشاره نمود وهمچمنین به نظرمی رسد که در تقلیل هزینه هاي مالی درطرحهاي پرخرج مؤثرواقع گردد. بتن ازجمله پر مصرف ترین مصالح ساختمانی در دنیا شناخته می شود.

باگسترش استفاده ازبتن،ویژگیهایی همچون دوام، کیفیت، تراکم و بهینه سازي آن از اهمیت ویژه اي برخوردار است.

بتن خودتراکم ( SCC) بتنی بسیار سیال و روان ومخلوطی همگن است که بسیاري ازمشکلات بتن معمولی  نظیرجداشدگی، آب انداختن، جذب آب، نفوذپذیري و… را مرتفع نموده وعلاوه برآن بدون نیاز به هیچ لرزانندهي (ویبره) داخلی یا ویبره ي بدنه ي قالب، تحت اثر وزن خود متراکم می شود. این ویژگی کمک شایانی به اجراي اعضاي ساختمانی با فشردگی زیاد آرماتور خواهد نمود.

این بتن که براي اولین بار توسط محققین و مهندسین ژاپنی ابداع گردید، درطول عمر13 ساله ي خود، تحت آزمایشهاي گوناگونی قرارگرفته است. بتن خودتراکم درطرح اختلاط و ساختار متفاوت چندانی با بتن معمولی ندارد. (بیشتر…)

اختلاط بتن

تعیین طرح اختلاط بتن یا تعیین نسبت مخلوط های بتن، روندی است که طی آن می توان به ترکیب درست سیمان، سنگدانه ها، آب و مواد افزودنی برای ساخت بتن طبق مشخصات داده شده، رسید. با اینکه تا به امروز چندین اصل فنی دقیق در مورد تعیین نسبت اختلاط بتن ثبت شده، اما به دلایل مختلف ثابت شده که این روندها متکی بر مبانی علمی نبوده و بیشتر یک هنر تجربی محسوب می گرد. (بیشتر…)