نگهداری و مصرف سیمان های فله

  • نگهداری سیمان به صورت سیلو مزايا و منافعی را را برای پيمانكار در بر خواهد داشت. برخی از این مزايای عبارتند از:
    • در کارگاه‌های ساختمانی نسبتا بزرگ، استفاده از سیمان فله به صرفه‌تر می‌باشد. این امر به دلیل کاهش هزینه تخلیه بار و حمل و نقل سیمان می‌باشد.
    • استفاده از سیمان فله باعث کاهش ضایعات سیمان در مقایسه با سیمان‌های کیسه می‌شود. باید توجه کرد که در سیمان‌های کیسه امکان پاره شدن یا خیس شدنِ پاکت‌های سیمان وجود دارد که باعث افزایش ضایعات می‌شود.
    • استفاده از سیمان فله و نگهداری آن داخل سیلو باعث جلو گیری از فاسد شدن و کلوخه شدن سیمان می‌شود.

     

(بیشتر…)

نگهداری بتن

مراقبت از بتن تازه

پس از مخلوط شدن آب و سیمان، واکنشهای هیدراتاسیون در آن آغاز می شود که در نهایت منجر به سخت شدن یا گرفتن آن می شود. واکنش هیدراتاسیون و سرعت انجام آن بستگی به عوامل متعددی زیر دارد:

  1. با کاهش دمای محیط سرعت واکنشها کمتر می شود.
  2. وجود یا عدم وجود یونهای خورنده نظیر سولفات ها و … در محیطی (یا آبی) که سیمان استفاده می شود.
  3. میزان رطوبت بتن در طی فرآیند خشک شدن (که علاوه بر دمای محیط به جذب آب بتن توسط مصالح نیز بستگی دارد- بیشتر خیس ماندن بتن در فرآیند گرفتن، باعث استحکام بیشتر آن می شود.)

برای مراقبت از بتن تازه موارد زیر را باید در نظر داشت:

  1. سطح بتن در 24 ساعت اول باید کاملا خیس باشد (نباید هیچ قسمتی از آن خشک شود)، بعد از 24 ساعت باید بمدت 7 روز هر 3 ساعت یکبار بتن را آب داد (مخصوصا در هوای گرم تابستان).
  2. در بهترین حالت آب شرب و سرد برای آبیاری بتن مناسبتر است.
  3. برای حفظ رطوبت ستون ها می توان از گونی یا نایلون استفاده کرد.
  4. در صورتیکه آب بتن تازه یخ بزند، بتن استحکام قابل قبولی را کسب نخواهد کرد، لذا در هوای سرد باید بتن تازه را با پشم شیشه، نایلون و یا گونی پوشاند و آن را از جریان باد سرد حفظ کرد.

نگهداری از بتن

پس از بتن ریزی مطلب مورد اهمیت نگهداری از بتن تا زمان خود گیری آن می باشد که سازنده بتن باید در طول 7 تا 10 روز اول از بتن انجام دهد و نگهداری از بتن به چند روش انجام  می شود که شامل

1- روش اول در نگهداری از بتن حضور اب در کنار بتن که با ایجاد یک برکه اب روی بتن سطح ان را خیس نگه میدارند

2- روش دوم نگهداری ازبتن آب پاشی که دراین روش برای مکانهایی که دما بالا باشد وبه علت کمبود آب امکان ایجاد برکه نباشد به وسیله آب پاشهای چمن روی بتن را آب پاشی می کنند.

3– روش سوم نگهداری از بتن استفاده از پوشش مرطوب در این روش پوششهایی نظیر گونی و کرباس یا موکت به صورت خیس روی بتن پهن می شوند که برای نگهداری از بتن روش مناسبی است.

4- روش چهارم نگهداری از بتن پوششهای نایلونی این روش برای جلوگیری از تبخیر اب است تنها اشکال این پوششها این است که اسیب پذیر است و قابل ترمیم نمی باشند.

روش های نگهداری از بتن

1- نگهداری از بتن شناژ افقی روی سنگ چینی: بهترین زمان برای شروع نگهداری از بتن بین 1 تا 10 ساعت اول پس از بتن ریزی است که باید در این مرحله از نگهداری از بتن، بتن را به خوبی خیس نگهداشت تا فعل و انفعالات شیمیایی ان کامل شود و بعد از 24 ساعت قالبها را باز نموده و مجدادا کلیه سطوح قابل رویت را به خوبی ابیاری کرد واین عمل در نگهداری از بتن باید حداقل یک هفته ادامه یابد و از هر گونه بار گذاری تا اتمام این زمان خودداری کرد.

2- نگهداری از بتن شناژهای عمودی: این شناژ برای نگهداری از بتن که در بین دیوارها اجرا میشود پس از اجرای کامل دیوارها محل شناژ عمودی قالب بندی شده( حداکثر ارتفاع بتن ریزی نباید از 5/1 متر تجاوز کند)سپس بتن ریزی انجام میشود پس از 24 ساعت میتوان مرحله ابیاری بتن را برای نگهداری از بتن شروع نمود و این عمل تا 48 ساعت ادامه میابد وپس از ان میتوان قالبها را باز نمود و پس از باز کردن قالبها ابیاری به شکل کامل به وسیله کارگر ماهر و استفاده از شلنگ اب از بالا به پایین انجام میشود .

3- نگهداری از بتن سقف تیرچه بلوک: ابیاری بتن سقف را میتوان از 10 الی 15 ساعت پس از بتن ریزی برای نگهداری از بتن شروع کرد بعلت اهمیت زیاد سقف روش پیشنهادی برای ابیاری سقف روش ایجاد حوضچه اب به روی سقف میباشد و باید ابیاری را با دقت و کیفیت بالا تا 72 ساعت برای نگهداری از بتن ادامه داد .

بتن تخلیه شده بلافاصله بعد از محکم شدن می بایست به مدت 28 روز غرقاب شود تا به مقاومت مطلوب برسد. (بیشتر…)

نسبت های اختلاط بتن

بر اساس ضوابط و مقررات موجود جهت ساخت بتن باید مصالح را وزن نمود (طرح اختلاط وزنی.)

لیکن با توجه به بررسی‌های میدانی صورت گرفته همچنان شاهدیم که در کارگاه‌های ساختمانی (خصوصاً کارگاه‌های کوچک شهری (شاید بتوان گفت زیر 1500 مترمربع زیربنا)) کماکان بدون توجه به این موضوع اقدام به ساخت بی قاعده و غیراصولی بتن نموده که منجر به کاهش شدید کیفیت و مقاومت آن می‌گردد.

به‌هرحال حداقل انتظار این است که در این کارگاه‌ها طرح اختلاط به روش حجمی مبنای ساخت بتن باشد که این‌چنین نیست.

چنانچه به دلایلی امکان طرح اختلاط وزنی فراهم نباشد و میزان بتن مصرفی روزانه کم باشد (کمتر از 30 مترمکعب در روز) به‌عنوان راهنمایی می‌توان از مقادیر نسبت‌های حجمی زیر جهت ساخت بتن رده مورد نظر استفاده نمود:

نسبت هاي تقريبي اختلاط يك متر مكعب بتن

رده بتن سيمان تقريبي

 (كيلوگرم)

ماسه تقريبي

(ليتر)

شن تقريبي

 (ليتر)

C25 350 530 830
C20 300 530 880
C16 250 530 930
C12 200 530 970
C10 150 530 1050

 

با استفاده از اندازه های فوق و تهیه پیمانه و سطل و ابزار مناسب با حجم مشخص می توان تا حدود زیادی کیفیت ساخت بتن در کارگاه ها را ارتقاء بخشید.

تعیین نسبت های اختلاط بتن باید به گونه ای باشد که شرایط زیر را برآورده سازد :

کارایی و روانی بتن به اندازه کافی باشد تا بتن بتواند به سهولت در قالب ها ریخته شود و به خوبی میلگردها را در بر گیرد بدون اینکه جدایی دانه ها یا آب انداختن زیاد روی دهد.

مقاومت متوسط هدف و مقاومت مشخصه بتن تامین شود.

نسبت های اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن براساس تجارب کارگاهی و استفاده از مخلوط های آزمایشگاهی در آزمایشگاه مبتنی بر روشهای متداول با مصالح مصرفی کارگاه تعیین می شوند.

(بیشتر…)